top of page

Hoe maak ik een noodspaak?

Bijgewerkt op: 12 sep. 2023

Het vervangen van een spaak is lastig. Zit de breuk in het achterwiel, dan moeten de tandwielen afgenomen worden. Met een noodspaak gaat het vervangen heel eenvoudig. Er zijn 2 types: de zigzag en de haak.

De zigzag

Neem een spaak die 1 à 2 cm langer is dan de oorspronkelijke. Knip de kop eraf en buig er met een tangetje 2 haakse bochten in zodat er een Z ontstaat. U steekt hem zo in de naaf en prikt het schroefdraad in de nippel van de oude spaak. Even aandraaien en u bent klaar. Let er wel op dat u de spaak op de juiste manier tussen de andere spaken doorvlecht.

De haak

Als de spaak tussen de naaf en de tandwielen doorgestoken moet, is de zigzag niet bruikbaar. In plaats daarvan buigt u een haak, niet te krap zodat hij lekker insteekt.

Noodspaken zijn net zo sterk als een gewone spaak. U kunt ze thuis maken voor u op reis gaat. Behalve een spakenspanner heeft u dan geen gereedschap nodig om een spaak te vervangen.

PS

Als u met ons op reis gaat, hoeft u geen noodspaken mee te nemen. Fritz heeft alle gereedschap bij zich om een gewone spaak in te zetten. Een paar reservespaken voor uw eigen fiets meenemen kan geen kwaad. U zet ze met plakband of een paar tie-wraps vast op uw fiets zodat ze niet tot last zijn in uw bagage.

10 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page