top of page
Tibet-Nepal cover.jpg

Tibet - Nepal

Verschillen en overeenkomsten tussen Tibet en Nepal

Tibet en Nepal zijn beide geweldige landen in de machtige Himalaya en zijn beide geweldige plaatsen om te bezoeken. Deze twee prachtige toeristische bestemmingen delen een groot deel van de westelijke Himalaya, waaronder de Mount Everest en verschillende andere van 's werelds hoogste bergen.

Het grootste verschil tussen Tibet en Nepal is het landschap. Tibet is een ruig en enigszins dor land en ligt op het hoogste plateau ter wereld. Met een gemiddelde hoogte van ongeveer 4.000 meter heeft het plateau een gevarieerd landschap, dat grotendeels afhankelijk is van de hoogte. Met uitgestrekte open vlaktes en prairies, enorme meren die over het hele gebied verspreid liggen, maar ook honderden kleinere meren, en een bijna ononderbroken overgang van vlaktes naar bergen, kunnen de plateaulandschappen in het grootste deel van de regio niet meer verschillen van die van Nepal.

In Nepal begint het landschap hoog met de enorme bergen van de Himalaya. Deze hoge pieken strekken zich uit langs de noordgrens, van west naar oost, en daaronder liggen, in plaats van vlaktes, de gebruikelijke lagere hellingen die je onder de meeste bergketens aantreft. Dan reis je naar de lagere uitlopers, daalt geleidelijk als je naar het zuiden gaat, naar de zuidelijke Terai regio, die een hoogte heeft van minder dan 1.000 meter, en uiteindelijk naar de laagvlakten die langs de zuidelijke grenzen grenzen met India. Nepal heeft ook een variërende hoogte, met het hooggebergte dat overgaat in uitlopers die minder dan 3.000 meter boven zeeniveau liggen, de Terai en valleien die meestal onder de 1.000 meter liggen, en dan de vlaktes, die rond de 200-300 meter liggen.

Achtergrond bergen 2.png

Koptekst 1

Wie droomt er niet van om ooit over het dak van de wereld te fietsen. Machtige bergen en mysterieuze mensen maken Tibet tot een unieke reisbestemming. Lhasa, met zijn pelgrims en vele oude heiligdommen. De ruige stilte onderweg. En na de hoogste berg ter wereld aanschouwd te hebben, afdalen naar het veelkleurige Nepal duizenden meters lager.

U vliegt naar Chengdu, waar u door Fritz wordt verwelkomd. Samen vliegt u door naar Tibet.
In het oude Lhasa prevelen pelgrims hun mantra's rondom de tempels. Als wij aan de hoogte gewend zijn fietsen wij heuvel op, heuvel af naar Mount Everest. Onderweg ruige bergen, kleine dorpjes en nomaden met hun kuddes.
We fietsen door naar Kyirong. Hier was het dat karavanen eeuwenlang naar Tibet trokken. Langs deze historische route zakken wij af naar Nepal.
We komen het land binnen via Langtang. Kleine dorpjes nestelen zich tussen de rijstvelden die hoog opgestapeld zijn. Door een natuurpark fietsen we naar Kathmandu. Na een laatste blik op de Himalaya nemen we daar afscheid van Nepal.

De reis heeft de vorm van een expeditie. Naast Fritz gaat een lokale, Engels sprekende gids mee die het land goed kent. Er zijn volgwagens in Tibet en in Nepal.

Traditional costumes Ha Giang Vietnam
Banh cuon Ha Giang
Nho Que river Vietnam Tourism
Hmong King Ha Giang
Ha Giang Homestays Vietnam Tourism
Ha Giang ethnic people
Ha Giang Loop Vietnam Tourism
Traditional costumes Ha Giang Vietnam
Banh cuon Ha Giang
Nho Que river Vietnam Tourism
Hmong King Ha Giang
Ha Giang Homestays Vietnam Tourism
Ha Giang ethnic people
Ha Giang Loop Vietnam Tourism
bottom of page