top of page

Fietsen op grote hoogte

Bijgewerkt op: 12 sep. 2023

In Tibet fietsen wij op grote hoogte. Het lichaam reageert op de ijle lucht. Wat zijn de consequenties?


Wat is er aan de hand?

Lucht bevat op grote hoogte minder zuurstof. Daardoor bevat ons bloed minder zuurstof. Het lichaam past zich aan, maar dit kost tijd. Krijgt het lichaam te weinig tijd, dan ontstaat hoogteziekte.

Hoe past het lichaam zich aan?

In eerste instantie gaat het hart harder pompen om genoeg zuurstof door het lichaam te sturen. Ook de longen moeten harder werken: u hijgt als u zich inspant.

Verder maakt het lichaam meer rode bloedlichaampjes. Is dat klaar, dan verdwijnen de symptomen.


Wat zijn de symptomen?

Zolang het lichaam weinig zuurstof krijgt, kunnen er symptomen ontstaan als:

  • lichte hoofdpijn

  • onrustig slapen

  • verminderde eetlust

Welke symptomen er ontstaan en in welke mate, varieert per persoon. De een is gevoeliger dan de ander.


Wat doen we eraan?

De eerste dagen in Tibet doen we kalm aan. Gun het lichaam tijd om zich aan te passen en vermijd zware inspanning. Deze periode zijn we in Lhasa.

Na een dag of 3, 4 zijn de meeste mensen voldoende gewend om lange stukken te fietsen. Zolang we ongeveer op dezelfde hoogte slapen is het risico op hoogteziekte verder klein. Dat u overdag klimt en daalt, heeft daar weinig invloed op.

U kunt westerse of Tibetaanse middelen innemen om het ongemak te verlichten.


Wat als het erger wordt? Meestal zijn de symptomen mild en verdwijnen na verloop van tijd. Wordt het erger, dan is er maar één oplossing: afdalen. Hiervoor gebruiken we een van onze volgwagens. Tijdelijke verlichting is mogelijk door het slikken van medicijnen en het inademen van extra zuurstof. Zuurstofflessen en medicijnen hebben we bij ons.

Hoe groot is de kans dat ik serieuze complicaties krijg? De Fietstoerist heeft geen cijfers kunnen vinden over het percentage mensen dat in Tibet last krijgt van serieuze hoogteziekte. Een rondvraag bij lokale gidsen geeft echter aan dat er zelden iemand echt in de problemen komt.

Loop ik verhoogd risico? Heeft u een hart- of longaandoening, dan loopt u extra risico op hoogteziekte. Verder kan de mate waarin iemand gevoelig is voor hoogteziekte niet van tevoren worden voorspeld. Het is niet afhankelijk van conditie of leeftijd. De oudste deelnemer tot nu toe is 73 jaar. Twijfelt u of u zichzelf bloot kunt stellen aan grote hoogte, bezoek dan uw huisarts voor advies.

Meer informatie Op internet is genoeg informatie te vinden over hoogteziekte. Dit zijn een paar goede, Nederlandstalige bronnen:

  • Wikipedia geeft algemene uitleg

  • hoogteziekte.info heeft een nogal opdringerige reclame bovenaan elke pagina, maar de informatie maakt een gedegen indruk. Zo heeft de site een overzicht van medicijnen


16 weergaven

Comments


bottom of page