top of page

Koh Kut eiland, een tropische oase

Bijgewerkt op: 12 sep. 2023

Als we 's ochtends de haven infietsen, is het een drukte van belang. Boten worden gelost, de vis gesorteerd, en boten klaargemaakt voor de volgende vangst. Zodra we de boot zien die Fritz heeft geregeld, schepen we in en steken van wal. Op naar Koh Kut.

Veel bebouwing is er niet op het eiland. Toeristen ook niet trouwens. Een paar gehuchten zijn hier, wat mooie resorts en vooral veel natuur, rust en prachtige palmstranden. Met de fiets of te voet is alles goed te verkennen. Vergeet de waterval niet, verscholen in een bos met een mooi meertje erbij.


Ko Kut is het meest oostelijke eiland in de Trat Zee. Het wordt gerangschikt als het 4e grootste eiland in Thailand na Ko Phuket, Ko Chang en Ko Samui. Ko Kut is 25 kilometer lang en 12 kilometer breed. Het ligt ongeveer 80 kilometer van het stadscentrum van Trat. Het eiland heeft zijn natuur goed weten te behouden. Veel watervallen komen uit de bergen op het eiland. Er zijn veel mooie stranden die toeristen kunnen bezoeken, waaronder Ao Mai Si Lek, Ao Yai Ki, Hat Khlong Mat, Ao Taphao, Ao Noi, Hat Khlong Chao, Ao Ngam Kho, Ao Bang Bao, Hat Takhian, Hat Khlong Hin, Ao Chak en Ao Phrao. Bezienswaardigheden op Ko Kut - Namtok Khlong Chao is een waterval met drie niveaus waar het hele jaar door water stroomt. De bovenste laag is een beekje en de onderste laag is een groot zwembad waarin bezoekers kunnen zwemmen.


In 1911 bracht koning Mongkoet (Rama VI) van Siam een bezoek aan de watervallen. De koning gaf het de naam "Namtok Anam Kok" ter herinnering aan Ong Chiang Sue, de koning van Annam (Vietnam) die hier asiel kwam zoeken ten tijde van de onlusten tijdens het bewind van koning Rama I de Grote.

De Giant Trees zijn de 100 jaar oude bomen waar je met 5 personen helemaal omheen kunt. Ze werden ontdekt door de lokale bevolking van Ko Kut. De "reuzenbomen" omvatten de Makha reus en de reuzenbanyanboom.

Namtok Khlong Yai Ki is een middelgrote waterval op Ko Kut, waar bezoekers in kunnen zwemmen. Het pad ernaartoe is echter hoog en glooiend, dus bezoekers moeten extra voorzichtig zijn. De beste tijd om de waterval te bezoeken is van oktober tot februari.

Khao Ruea Rop in Ban Ngam Kho, Tambon Ko Kut, wordt gekenmerkt door 3 rotsen die op oorlogsschepen lijken. Op de top staat het standbeeld van de prins van Chumphon.

Ao Yai Fisherman's Village ligt in het zuiden van Ko Kut. Het is de plek waar vissers komen om te schuilen voor de sterke wind tijdens het moessonseizoen. Tegenwoordig heeft de lokale bevolking van Ban Ao Yai geholpen om het dorp te ontwikkelen tot een toeristische bestemming door zich te richten op de manier van leven van de vissers en de viswinkels. Er zijn activiteiten om de natuur weer in balans te brengen, zoals het vrijlaten van waterdieren en het planten van koraal.

18 weergaven

Comentarios


bottom of page